PUI háttér
HU EN
Profizmus
Precizitás
Partnerség

AZ ADÓZÁS ÚJ SZABÁLYAI 2011-BEN

2010.1 november 16-án fogadta el az Országgyűlés a 2011. évi adó-és járuléktörvények módosítását. Két nagyobb kérdéskört érint az új szabályozás: az egykulcsos rendszerre való áttérés mellett jelentős változást hoz a családi kedvezmény rendszerének átalakítása. Ezt a lehetőséget a jelenlegi szabályozás szerint 3 gyermektől lehet igénybe venni és maximálisan 4000 forinttal mérsékli a befizetendő adó mértékét. Az új szabályozás kiszélesíti a kedvezmények körét.

2011-től a családi kedvezmény akár már egy gyermek esetén is igénybe vehető, azonban csak egyszer. Ezt a megszorítást mérsékli, hogy a kedvezményre jogosult a vele közös háztartásban élő házastársával illetve élettársával is megoszthatja. A családi kedvezmény nem más, mint az összevont adóalapot (a család tagjainak összesített jövedelmét) csökkentő tétel, ami jövedelemkorlátozás nélkül igénybe vehető. A támogatás mértéke azonban meghatározott, és függ az eltartottak számától. Egy vagy két eltartott esetén 62.500 forintot, három eltartottól pedig 206.250 forintot lehet eltartottanként havonta levonni. Ez - ennek megfelelően - egy gyermek esetén havi 10 000 forint, két gyermek esetén gyermekenként havi 10 000 forint, a három gyermek estén pedig gyermekenként 33.000 forint támogatást jelent. Eltartottnak számít a gyerek, a magzat a fogantatás utáni 91. naptól, a saját jogon családi pótlékban, valamint a rokkantsági járadékban részesülő is.

A családi adózást már több országban bevezették pl.: Franciaországban és Luxemburgban. A statisztikai adatok azt bizonyítják, hogy a családi kedvezmény bevezetésével nőtt a munkavállalók illetve a lakosság létszáma. A nemzetközi tapasztalatok szerint a családi adókedvezmény bevezetése ugyanúgy kedvez a nagycsaládosoknak, mint a gyermeküket egyedül nevelő szülőknek.

A másik nagy változást az egykulcsos adórendszer bevezetése hozza. 2011. január 1-től egyetlen kulccsal, 16 százalékkal fognak adózni a jövedelmek, az eddigi két kulcs (17 és 32 százalék) helyett.

Azonban meg kell jegyeznünk, hogy 2011-ben a szuperbruttósítás intézménye még fennmarad, de 2012-ben a felére csökken, és 2013-ban végleg megszűnik. A szuperbruttósítás nem más, mint az összevont adóalapba tartozó jövedelmekhez adóalap-növelő tételként hozzáadott jövedelem 27 %-a (járulékteher mértéke). Így az összevonat adóalapot képező jövedelmek után fizetendő adó, ha az összevont adóalap nem haladja meg az 5 millió forintot, az összevont adóalap 17%-a, amennyiben meghaladja az 5 millió forintot, 850 ezer forint és az 5 millió forintot meghaladó rész esetén 32% az adókulcs, míg a különadózó jövedelmek (osztalék, árfolyamnyereség, kamatjövedelem, ingatlan-átruházásból származó jövedelem) adókulcsa 20-25 % .

2011-től a magánszemélyek valamennyi jövedelmük után 16 százalékos kulccsal adóznak, tehát a külön adózó jövedelmek után is 16 százalék lesz a megállapítandó adó mértéke. A nem pénzben történő juttatások kifizetőjének adóalapja ugyanakkor a juttatás értékének 1,19-szerese lesz.

A személyi jövedelem adó mértéke 2011-ben egységesen 16 százalék lesz, tekintett nélkül az összevont adóalapba tartozó vagy különadózó jövedelmekre. Az egy kulcsos adórendszer elve az ingatlan-átruházásból származó bevételekre, az árfolyamnyereségből, kamatból, és osztalékból származó tőkejövedelmekre is éppúgy kihatással lesz, mint a munkajövedelmekre.

dr. Németh Kitti